1. Hey Guest, is it this your first time on the forums?

Visit the Beginner's Box

Introduce yourself, read some of the ins and outs of the community, access to useful links and information.

Dismiss Notice

Pytanie dot. serwera

Discussion in 'Forum polskojęzyczne' started by Bartezi, Mar 26, 2013.

Mods: sinnertie
  1. Bartezi

Bartezi Catapult Fodder

Mam pytanie jak edytować mapę podczas gry?
    Mam swój serwer (nie dedykowany) i oczywiście jestem adminem na nim(piszę żeby ktoś nie pytał).
    Jestem totalnym noobem w sprawie serwerów więc proszę o wyrozumiałość. :>.

A jeszcze jak chce wejść na serwer to wyskakuje mi okienko, a w nim: "Please check the address again and make sure the server is running" i muszę wchodzić przez "Connect to:", a kilka dni temu wszystko dobrze działało. Jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam i z góry dzięki.

2. LightTab2

LightTab2 Drill Rusher
    1. Zen Laboratories

ESC--> Editor--> Start editor.
    P.S. Jeśli nie będziesz mógł nic tam zrobić, to w skryptach: Base--> Rules do [twojego serwera/ typa gry] dodaj builder, dodaj ścieżke z nim w team1/team2 wyexportuj do serwera (jeśli nie ma potrzeby- to nie) i ciesz się w trybie RTDM (np.) możliwością zmiany klasy na buildera. Oczywiście można jeszcze się pobawić, że tylko niektóre osoby mają dostęp do buildera, ale sądze, że twoi koledzy nie będą korzystać z niego ;>.

Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi.

DobryMurzyn likes this.
  3. Bartezi

Bartezi Catapult Fodder

Właśnie o to chodzi, że nie mogę nic robić. Używam tego programu(https://wiki.kag2d.com/wiki/Server#JackD.27s.2FMaqq.27s_Tool dla Windows) do odpalania serwera, więc może wiesz jak to naprawić w tym programie ,czy mam to samo zrobić, bo ten program używa innych plików niż podstawowy launcher?

PS. Jak możesz to napisz dokładnie jak to zrobić, bo jak wcześniej pisałem jestem totalnym noobem w tych sprawach. Będę wdzięczny.

PS.2 I jeszcze jak zrobić, że tylko ja np. w trybie RTDM mógł wybrać Builder'a.

4. Graver

Graver Haxor

Ustaw white-lista.

DobryMurzyn likes this.
  5. LightTab2

LightTab2 Drill Rusher
    1. Zen Laboratories

Niestety nie, jestem zielony w serwerach, jedynie trochę znam się na skryptowaniu, modowaniu, tworzeniu...

DobryMurzyn likes this.
  6. Bartezi

Bartezi Catapult Fodder

Co mi da white-list'a? Chyba, że jest jakaś white-list'a na klasy.

7. Shadza

Shadza Knightmare Donator

DobryMurzyn and Domis like this.
  8. Bartezi

Bartezi Catapult Fodder

Problemy z edytorem minęły(po prostu nie było nigdzie napisane, że by postawić blok trzeba nacisnąć Z, a aby usunąć X). Tylko jeszcze mam ten problem z połączeniem(wiem tyle, że trzeba odblokować porty tylko jakie?).

9. Graver

Graver Haxor

A kupiłeś server?

DobryMurzyn likes this.
  10. Bartezi

Bartezi Catapult Fodder

Przeczytaj pierwszy post.

EDIT: Odblokowałem porty tak jak jest to napisane tutaj: https://wiki.kag2d.com/wiki/Server#Windows_Firewall.
    Wyłączałem całkiem zaporę i dalej nie działa, a zaznaczam, że kilka dni temu nie było tego problemu.

11. Graver

Graver Haxor

Nie kupione-nie ma.

DobryMurzyn likes this.
  12. Konfitur

Konfitur Haxor

Graver, co panie pierdzielisz ? D;
    To znaczy, że kilka dni temu twój serwer był na liście, a teraz go nie ma ? Dosyć dziwne. Co się od tamtego czasu zmieniło ? Gdzie grzebałeś ? :D

13. Graver

Graver Haxor

Jak nie kupił, to nie będzie miał...

DobryMurzyn likes this.
  14. Bartezi

Bartezi Catapult Fodder

Właśnie nigdzie nie grzebałem. Serwer jest U MNIE na liście, ale wyskakuje wcześniej podany błąd.

PS.Nie muszę mieć kupiony, żeby był na liście.

15. Konfitur

Konfitur Haxor

Właśnie nie wiem skąd Graver wziąłeś to info.
    A do tematu: jedyne co przychodzi mi do głowy to aktualizacja GUI do serwera oraz samej gry, popatrz też na port (bo rozumiem, że przez connect to też nie działa ? na jakie IP próbujesz).

Bartezi likes this.
  16. Bartezi

Bartezi Catapult Fodder

Przez Connect to... działa tak jak pisałem w pierwszym poście. Łącze się przez 127.0.0.1:50301

17. Konfitur

Konfitur Haxor

Adres który podałeś to adres wewnętrzny... ;_;
    Nikt nie będzie mógł do ciebie dołączyć przez to IP. Nie wiem jakie IP wykorzystywane jest w łączeniu się z listy serwerów, ale to nie może być to. Żeby zahostować coś poza LANem trzeba zewnętrznego IP. Sprawdź co masz w "sv_ip" z pliku Dedicated_autoconfig.gm (folder Base/Scripts). Najprawdopodobniej będzie tam 0, jeśli masz zewnętrzne IP, wklej je tam. Żeby się upewnić wpisz w konsoli (Uruchom > cmd) komendę "ipconfig", odszukaj linijkę IPv4 i napisz co po niej jest.

18. Bartezi

Bartezi Catapult Fodder

Wiem, że jest to adres wewnętrzny, ale inni też tak mają i jakoś działa. W linijce IPv4 jest 192.168.0.10.

19. Konfitur

Konfitur Haxor

Skoro można wejść na serwer tylko w LANie, to czemu tak zależy ci na miejscu na liście ? Wątpię czy taki wewnętrzny adres może na niej być o_O
    Możesz spróbować wkleić ten adres z konsoli do pliku, który ci podałem, ale to nic nie zmieni. Ja bym sobie odpuścił problemy z "listą serwerów" kiedy stawiasz serwer na LANie.
    Tak z innej beczki, jak chcesz z wewn. IP grać przez neta to spróbuj Hamachi - oczywiście przez "Connect to" (paaanie) i niech niski ping będzie z tobą.

20. Graver

Graver Haxor

Od czego jest 69host.pl? Jak jest ,, buy your own server " to kur... trzeba kupić, a nie bawić się w omijanie blokad.

Bartezi. Włącz Hamachi i wtedy będziesz TYLKO TY go widział.

A jak chcesz mieć globalny server to go kup, a nie zaśmiecasz forum.

DobryMurzyn likes this.
Mods: sinnertie