1. Hey Guest, is it this your first time on the forums?

Visit the Beginner's Box

Introduce yourself, read some of the ins and outs of the community, access to useful links and information.

Dismiss Notice

Klient KAG na linuxie (Ubuntu)

Discussion in 'Forum polskojęzyczne' started by Alphanumerix, Mar 5, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
Mods: sinnertie
  1. Alphanumerix

Alphanumerix Catapult Fodder

Witam.
    Od dawna ciekawiła mnie rodzina systemów Linux. W końcu sprawiłem sobie Ubuntu 11.10. System całkiem przyjemny w odbiorze i w ogóle. Mam jednak problem z instalacją na nim klienta KAG-a (jak i innych programów i tytułów, które muszę sobie sam skompilować (tak mi się wydaje ;p), bo nie ma ich w repozytoriach). Proszę więc z tego miejsca o pomoc step-by-step w instalacji.
    Ubuntu 11.10, zero jakichś sterowników, zero bajerów, system prawie że świeży.

2. bartez

bartez Haxor

Do odpalenia KAG wystarczy pobrać wersję na linuxa i będziesz grać. Co do linuxa, to kompilacja nie należy do najłatwiejszych, jeżeli nie znasz podstawowych komend.

Plik z kag pobierasz i odpalasz plik sh.

Sterowniki podstawowe są już w linuxi'e, od WIFI, jakiś sterownik grafiki(nie pograsz w najnowsze gry na pewno).

http://lmgtfy.com/?q=pierwsza+konfiguracja+Ubuntu

Wszystko masz w google, im więcej sam się nauczysz tym lepiej. Inaczej ci nie pomogę, bo nie wiem co chcesz nawet zainstalować.

3. Alphanumerix

No więc do odpalania plików .sh sam akurat doszedłem, alę dzięki za radę na przyszłość. Gdybyś mi nie powiedział, pewnie bym się nie domyslił że to odpowiedniki .exe, bo uruchamianie ich... może po kolei:
    Po dwukliku na jeden z dwóch plików .sh (jeden to nolauncher.sh, drugi to rungame.sh) dostaje zapytanie o to, czy chcę plik włączyć, czy uruchomić (czy uruchomić w terminalu). Wyświetlenie... wyświetla mi zawartość pliku (kilka linijek komend bashowych), uruchomienie sprawia, że nie dzieje się nic, a uruchomienie w konsolu tego pierwszego sprawia, że wyświetla się terminal z informacjami o aktualizacji.

4. bartez

bartez Haxor

Wejdź w terminal jako root:
    Code:
    su

sh /ścieżkadopliku/rungame.sh

czyli np:

sh /home/bartez/bin/kag_x/rungame.sh

Niekoniecznie musisz to robić jako root, nie wyłączaj po tej operacji terminala bo inaczej wyłączysz grę ;)

5. Alphanumerix

Wielkie dzięki za Twoje chęci do pomocy mi.
    Wyskakuje mi terminal (tyle, że się sam nie zamyka jak po dwukliku). Później długo długo różne informacje i najciekawsza:
    failed to create drawable
    X error of failed request: BadDrawable (invalid Pixmap or Window parameter).

Zapewne trzeba coś doinstalować. Uporu mi nie brakuje, ale to tylko potwierdza moją tezę - Linux jest w porządku, chyba, że chce się pograć ;p

EDIT: Google twierdzi: OpenGl. Zobaczymy :)

6. bartez

bartez Haxor

Chyba nie masz zainstalowanych pakietów od openGL.
    http://www.kiwwito.com/article/installing-opengl-glut-libraries-in-ubuntu

Ja bym ci radził się przenieść na OpenSuse, też ciekawy system, trochę więcej męczenia, ale jak dodasz parę repozystoriów to nie ma problemów później.

Zawsze możesz mieć 2 systemy linux i windows, podczas uruchamiania wybierzesz w GRUB'ie jaki chcesz akurat używać.

7. Alphanumerix

Dobrze więc, dziś pomęczę jeszcze ubuntu, a jutro przyjrzę się OpenSuse. Jeszcze jakieś dystrybucje warte polecenia? Fedora?

8. bartez

bartez Haxor

Fedora jest dla bardziej zaawansowanych. Możesz sobie nie poradzić z jej konfiguracją.

9. rzuf

rzuf Shark Slayer

To ja mam jeszcze szybkie pytanie w kwestii linuksowej:
    Nie mogę odpalić żadnego z trybów single. Gra przez chwilę raczy mnie tekstem "Connecting", zaś potem pisze że nie może się połączyć z serwerem. Sprawdzałem będąc podłączonym pod zwykłe wi-fi, przez 'internet-na-patyku' (3g) i z zupełnie rozłączonym internetem. To jakiś pospolity problem z wersją na pingwiny czy tylko ja mam coś sponiewierane w konfiguracji?
    Mam którąś ze starszych wersji Minta.

PlayStation:
    Teraz mi się przypomniało, że podczas konfiguracji wspomnianego internetu 3g rozgrzebywałem numerki DNSów, więc jak wrócę do domu to jeszcze to sprawdzę.

10. bartez

bartez Haxor

A próbowałeś w trybie offline? Jeżeli tam działa, to czy normalnie ci ładuje strony www?

11. rzuf

rzuf Shark Slayer

Od strony gry próbowałem wszystkiego łącznie z trybem offline. Internet normalnie działa we wszystkich wspomnianych konfiguracjach. Ale skoro problem nie jest pospolity to stawiam na DNSy. Zinwestyguję sprawę jutro, tymczasem dzięki.

12. bartez

bartez Haxor

Jak sprawdzisz i dalej to nie będzie to, to daj znać coś się poradzi ;)

13. Alphanumerix

Wracajac do mojego tak stareego juz problemu - dawno juz go rozwiazalem, nie wiem czemu do dzis sie odpowiedzia nie podzielilem.
    Linuxy 64-bitowe (Te Debianopochodne, Fedora nie ma takich potrzebnych rzeczy ;p) potrzebuja dodatkowych bibliotek, by m.in. KAG na nich dzialal. Mowa o ia32-libs. Instaluje sie to tak, ze w konsoli wpisuje sie:
    Code:
    sudo apt-get install ia32-libs

Teraz wpisuje sie haslo, daje enter i po 30 MB sciagnietych z internetu mozemy brac sie za uruchamianie KAG-a :)
    Jesli KAG dalej stawia opor, trzeba pozwolic mu sie uruchamiac. Bedac (w konsoli) w folderze z KAGiem, wpisujemy w terminalu:
    Code:
    chmod +rwx rungame.sh
    Odpalac mozna juz normalnie (klikajac) lub w konsoli z wykorzystaniem polecen z pierwszych postow:
    Code:
    sh rungame.sh

lub

sh nolauncher.sh
    Temat do zamkniecia :)

Mods: sinnertie
Thread Status:
Not open for further replies.